Marma

Volgens Ayurveda zijn lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Voeding heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar kan ook geestelijke reacties veroorzaken, denk maar aan alcohol, dat onze geest flink kan beïnvloeden. Omgekeerd kunnen emoties ook ons lichaam beïnvloeden. Van de zenuwen kun je pijn in je maag krijgen en als je verliefd bent heb je geen honger.

Alles wat we binnenkrijgen moet verteerd worden: al het voedsel dat we eten, alle prikkels die we via onze zintuigen ontvangen - onze geest zet deze prikkels om in gedachten, gevoelens en emoties. Deze emoties moeten ook verteerd worden, net als de voeding die we nemen. Vaak is er geen tijd en ruimte om de emoties goed te verteren, er kan soms zoveel tegelijk gebeuren in je leven en soms kiezen we ervoor om de emotie te negeren. Onverwerkte emoties kunnen zich in ons lichaam opslaan in organen en weefsels waar ze affiniteit mee hebben. Zo heeft diep verdriet affiniteit met de longen en woede en haat met de lever. Wanneer deze emotionele onbalans zich opstapelt zal deze dus niet alleen emotioneel onbalans veroorzaken, maar ook lichamelijk.

De beste manier om ziekte te voorkomen is om af en toe te reinigen, zodat afvalstoffen geen onbalans veroorzaken. Lichamelijk kunnen we bijvoorbeeld vasten. Vaak komen er dan tijdens zo’n reiniging niet alleen lichamelijke reacties los, maar ook emoties: weer zo’n mooie bevestiging van het verband tussen lichaam en geest!

Wanneer we wat dieper willen gaan en specifiek op de emotionele onbalans willen werken, schrijft Ayurveda Marma voor. Marma- therapie is een hele mooie techniek om (emotionele) blokkades op te lossen. De Marmapunten op ons lichaam zijn vergelijkbaar met acupunctuur punten. Marma punten zijn plekken op het lichaam waar prāna, de levensenergie, maar ook de stroom van bewustzijn, aan de oppervlakte komt. Door subtiele druk uit te oefenen op deze punten, stimuleren we dus de levensenergie in dat gebied en andere verbonden organen. Emoties, die gekristalliseerd zijn in de weefsels, kunnen door de subtiele aanraking gaan smelten, en wanneer zij smelten, zegt Ayurveda, worden ze zichtbaar als tranen! Daarom kan een marma behandeling een huilbui veroorzaken, ter plekke, maar soms pas na een aantal dagen. En dat is alleen maar goed: hoe meer tranen, hoe meer afvalstoffen smelten en wegglijden uit de weefsels! En tranen zijn de wasmachine van de ziel! Iedereen ervaart marma anders, van diepe ontspanning tot intense gevoelens die opkomen en eindelijk verwerkt kunnen worden, en dit allemaal op een zachte en veilige manier.

Tarieven